Vähän asiaa väreistä ja värianalyysistäOlen viimeaikoina perehtynyt uudestaan väreihin ja etenkin niiden omien parhaiden värien käyttöön pukeutumisessa. Vähän varttuneemmat varmaan muistavat  värianalyysit, jotka rantautuivat Amerikan maalta tänne Suomeen tuossa 80-90- lukujen taitteessa. Itselleni on tehty CMB:n (Color Me Beautiful) analyysi opiskeluaikoinani. Tuolloin yksi osa opintoja oli väri- ja tyylikurssi. Käytiin värioppia ja vartalonmuotoja sekä jokaiselle tehtiin tämä värianalyysi. Meidät opetettiin myös meikkaamaan itselle parhailla väreillä. 
 
Värianalyysissä kartoitetaan henkilön omat värit ja katsotaan mitkä sävyt korostavat näitä värejä pukeutumisessa. Tähän vaikuttavat hiusten, silmien ja ihon väri. Värit jaetaan vuodenaikojen mukaan, joista syksy ja kevät ovat sävyltään lämpimiä ja kesä ja talvi puolestaan viileitä. Analyysistä riippuen värivuodenajat voidaan jakaa vielä jokainen kolmeen alakategoriaan. 
 
Kerron tässä nyt vain tuosta CMB:n analyysistä ja sen perusteista, koska se on minulle tuttu. 
 
https://factcheckme.files.wordpress.com/2011/06/swatched-e1309361034782.png 
 
Ensimmäinen askel oman värivuodenajan määrittelemiseksi on tutkia, mitkä ovat hallitsevat ominaisuudet värityksessäsi. Tässä on hyvä käyttää apuna seuraavaa taulukkoa:
 
Määräävät väriominaisuudet                         Värivuodenaikamahdollisuudet
 
VOIMAKAS JA TÄYTELÄINEN                        Tumma Syksy tai Tumma Talvi
HENTO JA VAALEA                                                        Vaalea Kevät tai Vaalea Kesä
LÄMMIN JA KULTAINEN                               Lämmin Kevät tai Lämmin Syksy
VIILEÄ JA VAALEANPUNERTAVA                    Viileä Kesä tai Viileä Talvi
PEHMEÄ JA MURRETTU                                Pehmeä Kesä tai Pehmeä Syksy
KIRKAS JA HELEÄ                                       Kirkas Kevät tai Kirkas Talvi 
 
Kun oma määräävä väriominaisuus on selvillä, on aika tutkia tarkemmin silmien, hiusten ja ihon väriä, jotta voidaan varmistua vuodenajasta. Näiden kolmen yhdessä muodostama kokonaisuus on paras ohje värivuodenaikaa valittaessa. 
Terveys ja ikä vaikuttavat myös aina väritykseen. Vanhetessa ihon-, silmien- ja hiusten väri pehmenee ja menettää voimakkuuttaan. Ihon kokonaissävy muuttuu usein vähemmän lämpimäksi. Tästä syystä jotkut naiset voivat käyttää myöhemmällä iällä viileämpiä sävyjä. Tästä hyvä esimerkki on itselleni tehty värianalyysi. Siinä värivuodenajaksi varmistui Vaalea Kevät. Raskauksien myötä hiusteni väri tummui ja jotkut väripalettini väreistä tuntuivat liian vaaleilta. Analyysin tehnyt konsultti totesikin tavatessamme, että voin käyttää hieman kirkkaampia värejä Kevään tai Kesän paletista. Olin aavistellut sitä itsekin. 

A new way to determine your season!!!  using mustard, powder pink, apple green and royal blue...
Kuva Pinterest
Omien parhaiden värien tuntemisesta on selvä hyöty vaateostoksilla: ei tule tehtyä virheostoksia ja näin kukkarokin kiittää! Uskon kuitenkin että tiedostamattaan jokainen tietää ainakin joitain itselleen parhaiten sopivia värejä ilman analyysiäkin. Olen itse ollut aina mieltynyt esim. omenanvihreään ja se onkin yksi palettini väreistä. Aivan täydellisesti yksyhteen ei paletin värit käy kauppojen tarjonnan kanssa. Riittää kuitenkin kun tiedostaa sen mitkä sävyt ovat itselle ne parhaat. Kunhan pysyy samassa tummuusasteessa ja muistaa onko viileä (sävy taittuu siniseen) vai lämmin ( sävy taittuu keltaiseen) niin hyvää tulee!
 
 


Kommentit